Summa sidvisningar

söndags lunch

lördag 28 april 2012

Lax ungsbakad i smördeg

Lax ungsbakad i smördeg
och frukt gazpacho



Ingredienser:

Till själva laxen behövs:
 en bit färskt lax per person,
 smördeg, pesto, citronpeppar och ett ägg till pensling


Till frukt gazpacho behövs:
Mogen ananas, mogen avocado, några jordgubbar, en röd paprika, gräslök, bladpersilja, lime, 2msk mango balsamico, 2-3msk olivolja 


Till såsen behövs:
3dl vatten, vegeta, crème fraîche och skål av en citron


Vi börjar med laxen
Skär laxfile i bitar - en bit per portion, dela smördegen i bitar. Jag tog 1/4 del av ark per portion.
Man kan kavla degen så att det blir lättare att slå in laxen.
Peppra laxen ordentligt på alla sidor och lägg överst en ordentlig klick av pesto.
Stäng in laxen i degen och pressa med gaffel ordentligt kanterna.   


Pensla laxpaket med vispad ägg


Sätt på ugnen på 200 grader. Baka laxen i 15 min.
Obs. Laxen kan stå i kylen och vänta tills gästerna kommer! 

Under tiden förbereder vi gazpacho.
Skär alla frukt i lagom stora bitar häll i två skedar mango balsamico och olivolja.
OBS! Vänta med att röra om till precis när det blir dags att servera rättan, då behåller de in fräschhet, de behöver inte marineras länge.


Nu är det dags att sätta laxen i ugnen!
Under tiden vi har laxen i ugnen kan vi koka såsen.
Riv skål v en citron


Till kokande vatten med vegeta lägger vi i två stora skedar crème fraîche.
Koka upp smaka av till du får balanserad smak salt-syra.
Man kan reducera såsen med maizena eller mjöl som löser upp först i kall vatten.
Som sist lägger vi såsen citron skål.


Jag har serverat rätten med ris, men man kan hoppa över den om man vill.



Voila!
 Smaklig måltid!











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar